Akciós Termékeink

TOP termékek
Üzletágaink
mobiltelefon kiegészítők
fénymásoló papír
autófelszerelés webáruház
Házhozszállítás

Rólunk mondták
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Látogató számláló
0
2
8
8
2
1
5

Az ideális asztali lámpa kiválasztása

Bizonyára Ön is tudja, hogy a fények tudtunkon kívül is hatással vannak egészségünkre, hangulatunkra és közérzetünkre.

Egy rosszul megválasztott asztali lámpa (vagy annak hiánya) okozhat álmosságot, fáradtságérzetet, szélsőséges esetben akár szem- és fejfájást is. Ezért, mielőtt új lámpát vásárol, érdemes átgondolni, mire is van igazán szüksége.

A lámpa mérete:

Gondoljuk át, mekkora munkaterület megvilágítására van szükség és aszerint válasszunk fényerőt. Nagyobb asztalhoz, ahol nagyobb felületet kell a lámpának bevilágítania, nagyobb fényerejű és magasabb, hosszabb karú lámpa szükséges, sőt a teljes bevilágítottsághoz szóba jöhet több fényforrás elhelyezése is.

Kisebb asztalok esetén, ahol minden helyre szükség van, válasszunk olyan fényforrást, aminek kicsi talpa van, vagy jó megoldás az asztal széléhez fogatható, csíptethető lámpák is.

Állíthatóság:

Annak, aki sokféle tevékenységet végez egy asztalnál ülve, annak fontos szempont, hogy a lámpa több pozícióba is állítható legyen, és mindig a kívánt helyre tudjunk világítani vele. Szempont, hogy könnyen be lehessen állítani a megfelelő szöget, hogy a fény az író kezünkkel ellentétes irányból jöjjön, és a kéz ne vessen árnyékot. Eközben ne világítson a szemünkbe sem, és ha számítógéppel dolgozunk, akkor úgy világíthassuk be a billentyűzetet, hogy a monitor se csillanjon be. Nagyon hasznos funkció ezeken túl a fényerő változtathatósága is.

Színhőmérséklet:

Hideg fehér, meleg fehér. Így szoktunk hivatkozni arra, mikor egy fény inkább kékesen, vagy inkább sárgásan világít, de gyakran találunk fehér fényű, egyik felé sem hajló fényforrást. Tanuláshoz és munkához hidegebb fényű, erősebb megvilágítást biztosító lámpák ajánlottak, amik élénkítenek és segítik a koncentrációt. Sárgásabb, meleg fényű lámpák nyugtatják a hangulatot, ezért inkább váróba, ebédlőbe, pihenő helységbe ajánljuk.

Esztétikum vagy praktikum?

Asztali lámpák esetében akkora a választék, hogy nem kell egyikről sem lemondanunk. De míg a külcsín ízlés dolga, és nagyban függ a többi berendezési tárgytól, addig praktikus tanácsokat tudunk adni a választáshoz.

Speciális izzójú lámpákkal szemben megkönnyítheti a későbbi beszerzést egy általánosabb foglalattal (E27, E14, GU10…) rendelkező típus. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy akkor sem kell lemondanunk egy nekünk tetsző LED lámpáról, ha különleges izzóval rendelkezik, hisz a LED-es izzókat a gyártók rendkívül hosszú, akár 10-20 ezer órás várható élettartammal árulják.