Szűrés
Termék státusza
Ár
1 209 Ft - 16 401 Ft
Gyártó
(1)
(48)
Garancia
(49)
Kategória
(49)
Akciós Termékeink

TOP termékek
Üzletágaink
irodaszerek
másolópapírok olcsón
mobil tok fólia akkumulátor
Házhozszállítás

Rólunk mondták
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Nyomtatványok

Termékek >Irodai papíráru >Nyomtatványok

Sorrend:

 

prev
12
next

Fuvarlevél

A fuvarlevél a szállítást végző cégnek ad információkat a szállítandó áruról, illetve arról, hogy azt milyen körülmények között kell célba juttatnia. A szállítólevelet a küldeményfeladójának vagy a szállítócég alkalmazottjának kell kitöltenie, minden esetben a feladó által megadott adatok alapján. A fuvarlevél biztosítékként is szolgál, mert bizonyítja a fuvarozási szerződés megkötését és az árufeladótól történő átvételét. A fuvarlevelet mindkét félnek hitelesítenie kell. Fuvarlevél alkalmazása csak vasúti szállítás esetén kötelező, de a szállítmányozócégek többsége más szállítóeszköz esetén is alkalmazza.

A fuvarlevél jellemzői

A fuvarlevél lehet előre gyártott formanyomtatvány, ami a kereskedelemben megvásárolható, vagy a cég által elkészített saját nyomtatvány. A fuvarlevélen szerepelnek a feladó és a szállítmányadatai, illetve a szállítás körülményei. A fuvarlevél tartalmazhat megjegyzést is, például arra nézve, hogy milyen módon kell átadni a csomagot. Minden esetben tartalmaz dátumot és a hitelesítés érdekében aláírást, illetve bélyegzőt. A fuvarlevélről igény szerint a szállítónak másolatot kell biztosítania a feladó számára.


Tehergépjármű menetlevél

A tehergépjárművek számára kötelező a menetlevél használata. A menetlevél a szállítás folyamatával és körülményeivel kapcsolatos minden lényeges információt tartalmaz. A menetlevélkiállítása a küldeményfeladójának, míg kezelése a szállító feladata. A szállítólevél meglétét és annak tartalmát a hatóságok ellenőrzik.

A tehergépjármű menetlevél jellemzői

A szállítólevél pontos információkat tartalmaz a járműről, a rakományról és az üzembentartóról. Szerepel benne a jármű rendszáma, teherbírása, az üzembentartó és a szállító neve. A rakomány szempontjából meg kell határoznia, hogy mit és milyen tételben szállít, illetve azt, hogy mi az úti cél. A rakománnyal megtett kilométerek számát is rögzíteni kell.


Szállítólevél

Az árukszállítása előtt szállítólevelet állítanak ki. A szállítólevél képezi az áruk átvételének az alapját. A szállító a szállítólevél segítségével tudja igazolni azt, hogy megrendelt árut fuvaroz. A szállítólevél leegyszerűsíti az árukazonosítását és készletezését.

A szállítólevél jellemzői

A szállítólevél lehet kézzel írott, vagy elektronikus úton előállított és nyomtatott. A kézzel írott szállítólevélhez formanyomtatványt lehet vásárolni. Az elektronikus úton előállított szállítólevelet leggyakrabban valamilyen árunyilvántartó program segítségével készítik. A szállítólevél az eladóról, a vevőről, a szállítóról és a megrendelt termékekről tartalmaz információt. Tartalmazza az áruk nevét, azonosítóját, mennyiségét és árát. Meghatározza a szállító nevét, a kiállítás és a szállítás dátumát, a vevő és a szállító címét, illetve a telephelyet ahonnan a szállítás történik.


Nemzetközi CMR fuvarlevél

A nemzetközi fuvarozásban elterjedten alkalmazzák a CMR-t. A CMR rövidítést jelentése: Egyezmény a Közúti Árufuvarozási Szerződésekről. A CMR-t csak azokban az országokban alkalmazzák, melyek elfogadták az egyezményt, Magyarország is az elfogadó országok között van. CMR fuvarlevelet lehet kapni formanyomtatványként, de az egyezmény nem teszi kötelezővé a használatát, csak a fuvarlevél tartalmát szabályozza. Ebből adódóan lehetőség van egyedileg, elektronikus úton előállítani a fuvarlevelet

A nemzetközi CMR fuvarlevél jellemzői

A CMR legjellemzőbb tulajdonsága hogy országok közötti. Csak a közúti fuvarozásra érvényes. Amennyiben a közúti járművet valamely más szállítóeszközzel, például hajóval viszik tovább, a szerződés akkor is él. Amennyiben az árut átpakolják a szerződés már nem érvényes. A szállítás során a járművek akár több határt is átléphetnek. A CMR fuvarlevél tartalmazza mindazon információkat, melyeket a belföldi fuvarlevél, viszont az egyezmény meghatározza a jogokat és a felelősségeket. Az egyezmény elsősorban egy keretrendszert biztosít a fuvarozáshoz. A kitöltött és hitelesített CMR fuvarlevél igazolja a fuvarozási szerződés megkötését.

Best Office; szállítólevél; fuvarlevél; cmr; menetlevél