Szűrés
Termék státusza
Ár
7 Ft - 26 503 Ft
Gyártó
(42)
Garancia
(42)
Kategória
(42)
Akciós Termékeink

TOP termékek
Üzletágaink
irodaszerek
másolópapírok olcsón
Házhozszállítás

Rólunk mondták
Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Nyomtatványok

Termékek >Irodai papíráru >Nyomtatványok

Sorrend:

-5%
Felmérési napló A4, 20x5lap
br. 1 619 Ft 
br. 1 537 Ft
-5%
Kézbesítő tömb 50x3lapos Pátria
br. 1 238 Ft 
br. 1 175 Ft
 

prev
next

Fuvarlevél

A fuvarlevél a szállítást végző cégnek ad információkat a szállítandó áruról, illetve arról, hogy azt milyen körülmények között kell célba juttatnia. A szállítólevelet a küldeményfeladójának vagy a szállítócég alkalmazottjának kell kitöltenie, minden esetben a feladó által megadott adatok alapján. A fuvarlevél biztosítékként is szolgál, mert bizonyítja a fuvarozási szerződés megkötését és az árufeladótól történő átvételét. A fuvarlevelet mindkét félnek hitelesítenie kell. Fuvarlevél alkalmazása csak vasúti szállítás esetén kötelező, de a szállítmányozócégek többsége más szállítóeszköz esetén is alkalmazza.

A fuvarlevél jellemzői

A fuvarlevél lehet előre gyártott formanyomtatvány, ami a kereskedelemben megvásárolható, vagy a cég által elkészített saját nyomtatvány. A fuvarlevélen szerepelnek a feladó és a szállítmányadatai, illetve a szállítás körülményei. A fuvarlevél tartalmazhat megjegyzést is, például arra nézve, hogy milyen módon kell átadni a csomagot. Minden esetben tartalmaz dátumot és a hitelesítés érdekében aláírást, illetve bélyegzőt. A fuvarlevélről igény szerint a szállítónak másolatot kell biztosítania a feladó számára.


Tehergépjármű menetlevél

A tehergépjárművek számára kötelező a menetlevél használata. A menetlevél a szállítás folyamatával és körülményeivel kapcsolatos minden lényeges információt tartalmaz. A menetlevélkiállítása a küldeményfeladójának, míg kezelése a szállító feladata. A szállítólevél meglétét és annak tartalmát a hatóságok ellenőrzik.

A tehergépjármű menetlevél jellemzői

A szállítólevél pontos információkat tartalmaz a járműről, a rakományról és az üzembentartóról. Szerepel benne a jármű rendszáma, teherbírása, az üzembentartó és a szállító neve. A rakomány szempontjából meg kell határoznia, hogy mit és milyen tételben szállít, illetve azt, hogy mi az úti cél. A rakománnyal megtett kilométerek számát is rögzíteni kell.


Szállítólevél

Az árukszállítása előtt szállítólevelet állítanak ki. A szállítólevél képezi az áruk átvételének az alapját. A szállító a szállítólevél segítségével tudja igazolni azt, hogy megrendelt árut fuvaroz. A szállítólevél leegyszerűsíti az árukazonosítását és készletezését.

A szállítólevél jellemzői

A szállítólevél lehet kézzel írott, vagy elektronikus úton előállított és nyomtatott. A kézzel írott szállítólevélhez formanyomtatványt lehet vásárolni. Az elektronikus úton előállított szállítólevelet leggyakrabban valamilyen árunyilvántartó program segítségével készítik. A szállítólevél az eladóról, a vevőről, a szállítóról és a megrendelt termékekről tartalmaz információt. Tartalmazza az áruk nevét, azonosítóját, mennyiségét és árát. Meghatározza a szállító nevét, a kiállítás és a szállítás dátumát, a vevő és a szállító címét, illetve a telephelyet ahonnan a szállítás történik.


Nemzetközi CMR fuvarlevél

A nemzetközi fuvarozásban elterjedten alkalmazzák a CMR-t. A CMR rövidítést jelentése: Egyezmény a Közúti Árufuvarozási Szerződésekről. A CMR-t csak azokban az országokban alkalmazzák, melyek elfogadták az egyezményt, Magyarország is az elfogadó országok között van. CMR fuvarlevelet lehet kapni formanyomtatványként, de az egyezmény nem teszi kötelezővé a használatát, csak a fuvarlevél tartalmát szabályozza. Ebből adódóan lehetőség van egyedileg, elektronikus úton előállítani a fuvarlevelet

A nemzetközi CMR fuvarlevél jellemzői

A CMR legjellemzőbb tulajdonsága hogy országok közötti. Csak a közúti fuvarozásra érvényes. Amennyiben a közúti járművet valamely más szállítóeszközzel, például hajóval viszik tovább, a szerződés akkor is él. Amennyiben az árut átpakolják a szerződés már nem érvényes. A szállítás során a járművek akár több határt is átléphetnek. A CMR fuvarlevél tartalmazza mindazon információkat, melyeket a belföldi fuvarlevél, viszont az egyezmény meghatározza a jogokat és a felelősségeket. Az egyezmény elsősorban egy keretrendszert biztosít a fuvarozáshoz. A kitöltött és hitelesített CMR fuvarlevél igazolja a fuvarozási szerződés megkötését.

Best Office; szállítólevél; fuvarlevél; cmr; menetlevél